День народження Єлисаветграда.

«Діва сьогодні молиться Синові, руки Свої до Нього простягаючи, святий князь Андрій радіє і з ним вся земля торжествує, заради нас молить Богородиця Передвічного Бога» – співає Свята Церква 1 липня перед іконою Богоматері Боголюбськой. Ця ікона була написана в 1157 році. Тоді благовірний князь Андрій Боголюбський, залишивши Київський Вишгород, переніс свій княжий престол в Суздальську землю. При під’їзді до міста Володимира коні, які везли візок з чудотворною іконою Божої Матері (відомої зараз як Володимирська), завмерли на місці … І з’явилася князю Андрію, синові київського князя Юрія Долгорукого, Божа Матір і повеліла залишити ікону у Володимирі, а на місці чудесного явища поставити храм. І незабаром князем там був заснований монастир, навколо якого виникло місто Боголюбово – місто, що полюбило Бога, місто, яке полюбив Господь і Божа Матір. На Боголюбський іконі і зображується явище Пречистої Діви князю Андрію, явище, яке багато в чому визначило історію Київської Русі, всю руську історію. Справа в тому, що саме там, саме після чудес від Володимирської (Києво-Вишгородської) ікони Божої Матері піклуванням князя Андрія і було встановлене приблизно в 1164 році свято Покрова Божої Матері (як і святкування Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці, відоме в нашому народі як «Перший Спас»).

Через кілька століть свято Покрова Божої Матері стало головним святом Запорізької Січі, серед всіх козаків …

Імператриця Єлизавета Петрівна вважала себе нащадком князя Андрія Боголюбського і прагнула наслідувати його в справах храмобудування і зміцнення Православ’я. Вона перебувала в церковному шлюбі з українським козаком Олексієм Розумом, який потім став графом Розумовським. Напевно тому саме 1 липня (18 червня по ст.ст.) 1754р. українці, росіяни і переселенці серби, об’єднані єдиною Православною вірою, після особливого молебню почали будівництво фортеці на честь святої праведної Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя (Різдво якого святкується 7 липня), небесної покровительки Єлизавети Петрівни. У будівництві фортеці, що дала назву і м.Єлисаветграду (ім’я Єлисавета означає «та, що шанує Бога»), як свідчать документи фондів обласного краєзнавчого музею, а саме фотокопії рукописів XVIIIст., вивчені нашими краєзнавцями, брали участь понад 5400 чоловік – майстрів і працівників з 8 -ми козацьких полків. Вони були надіслані за наказом гетьмана Кирила Розумовського, рідного брата Олексія Розумовського.

Таким чином, 1 липня – день народження Єлисаветграда. А 18 вересня – день Ангела (іменини, день імені міста. У цей день Церква прославляє пророка Захарію і праведну Єлисавету – батьків Іоанна Хрестителя, відповідно до Євангелія від Луки і Священного Предання). І в цей день, вже 18 років після Божественної Літургії відбувається хресна хода на автобусах навколо нашого обл. центру. Молебний спів закінчується в фортеці святої Єлисавети, біля пам’ятного хреста, на місці першого православного храму міста, побудованого запорізькими козаками.

2 липня вся Свята Православна Церква прославляє святителя Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського чудотворця. Святитель Іоанн (Максимович) народився на Україні в 1896р, в селі Адамівка Харківської губернії. Перебуваючи в еміграції, в 1926р. він приймає чернецтво, потім священство. Ще за часів чернечого постригу святитель вів подвижницьке життя і ніс подвиг блаженства, а іноді і юродства заради Христа .І ставши ієромонахом, до кінця свого життя святий Іоанн постійно перебував в молитві, куштував їжу раз в день, ніколи не лягав відпочивати на ліжко і щодня звершував Літургію.Його за життя багато хто називав святим. Святитель Іоанн творив чудеса невсипущими молитвами до Бога і після кончини в 1966 р. був прославлений нетлінням святих мощей …

24 червня 2008р. Архієрейський Собор Руської Православної Церкви прославив в лику святих святителя Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського чудотворця, через 14 років від прославлення його Російською Зарубіжної Церквою. Святителя Іоанна навіть називають апостолом останніх часів. А наш час показав , що свт. Іоанн-чудотворець – швидкий помічник всім сущим в бідах, хворобах і скорботних важких обставинах.

Також 2 липня на нашій Єлисаветградській землі прославляється святий блаженний Даниїл Єлисаветградський, Христа ради юродивий, в спогаді першого чуда, яке відбулося на його святій могилі в 1860р. (19 червня за ст.ст.).

Як князь Андрій Боголюбський, як святий блаженний Даниїл Єлисаветградський, святитель Іоанн Шанхайський і Сан-Франциський при житті дуже шанував Божу Матір. Він і відійшов до Господа в молитві до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Знамення» Курсько-Корінна. І ми будемо прославляти Царицю Небесну і молитися до неї, вірячи в силу її клопотання перед Сином Своїм, Господом нашим Іісусом Христом, вірячи, що і наша земля може стати Боголюбивим місцем, яке полюбив Господь і Його Пречиста Мати, місцем, де люблять і шанують Бога. Адже свята праведна Єлисавета, як свідчить Євангеліє від Луки, близька родичка Діви Марії.

Будемо вірити в Єлисаветград, в місто святої Єлисавети!

Протоієрей Євгеній Назаренко.

Просмотров (19)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *