Прес-реліз «Духовні святині з колекції Олександра Ільїна»

04 квітня  2018 року в  Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки, присвяченої Великодню  «Духовні святині з колекції Олександра Ільїна».

 

У вступному слові з нагоди відкриття виставки заступник директора музею Колесник Світлана Едуардівна зазначила, що про відомого кіровоградського колекціонера Олександра Борисовича Ільїна (04.04.1920 – 21.10.1993) написано багато статей, знято художні  і документальні фільми, але життя цієї унікальної людини до сьогодні оповите багатьма таємницями. Між тим  колекція, яку  зібрав О.Ільїн, після його смерті передана державі і вже більш ніж двадцять років вона експонується у нашому музеї та зберігається у ОУНБ ім. Д.Чижевського. Наталія Юріївна підкреслила, що у День  народження  Олександра Борисовича хотілося б згадати про його діяльність не тільки як  колекціонера та реставратора, а  як  людини дуже віруючої та розповісти про особливі предмети колекції, а саме про збережені святині – ікони, церковне начиння та книги.

Настоятель соборного храму Благовіщення пресвятої Богородиці протоієрей отець Євгеній Назаренко наголосив, що Світле Свято Воскресіння, яке ми очікуємо,  очистить наші душі, сприятиме духовному відродженню держави. Життя та християнський подвиг відданого прихожанина Олександра Ільїна має стати прикладом того, як потрібно любити та берегти те, у що свято  віриш. Мощі святих, які чудом зберіг О.Ільїн, зазначив він сьогодні повернуті віруючим і продовжують зцілювати тих, хто просить їх допомоги.

На відкритті виставки була присутня племінниця О.Б.Ільїна І.І. Подтьолкова. Ірина Іванівна поділилася спогадами про життя їхньої родини, про те, як вони відзначали Великдень та День народження Олександра Борисовича, який часто припадав на Пасхальні свята.

 

Науковий співробітник галереї «Єлисаветград» Каракулін Сергій Вікторович розповів про те, що М.М. Цуканов – директор галереї долучився до вшанування пам’яті О.Б.Ільїна  та популяризації його колекції,  що унікальна, красиво оформлена виставка є візитівкою не тільки музею, а й нашого міста. Обласному краєзнавчому музею  від колективу галереї було зроблено цінний подарунок – ілюстрований путівник «Антикваріат. Срібло і фарфор», що стане у пригоді науковцям для подальшого дослідження предметів колекції.

Завідуюча відділом мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського Наталія Миколаївна Зеленська представила цінні книги з колекції, які бібліотека традиційно надає на виставки. Цього року представлені унікальні стародруки на церковну тематику,  рукописні книги, у тому числі старообрядницькі, які мають краєзнавче значення. Зокрема – «Новий Заповіт» – рукопис 1702 року, рукописний «Октоїх» 1907 року, збірка висловлювань про християнську віру «Квітник духовний», видана у друкарні Почаївської Лаври 1807 року. Цьогоріч  на виставці представлена і світська література, зокрема «Розповіді мандрівника Василя Григоровича-Барського»,  яка розповідає про його подорожі до Європи, Азії, Африки, – бестселлер ХVІІІ-ХІХ століття.  Деякі книги майстерно відреставровані самим Олександром Борисовичем Ільїним.

Завідуюча відділом історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Валентина Олександрівна Пархомчук ознайомила присутніх гостей, серед яких були і студенти педагогічного факультету ЦУПУ ім. В.Винниченка,  з унікальними іконами та  предметами сакрального мистецтва, що експонуються у музеї.  Вона зазначила, що більшість представлених предметів, зокрема ікони, покрівці – відреставровані, а деякі предмети ще чекають на реставрацію, такі, як унікальний напрестольний хрест, який ми називаємо «козацьким», адже він має не тільки високу мистецьку, а й краєзнавчу цінність.

Виставка покликана привернути увагу до традиційних християнських цінностей нашого народу та вшанувати видатного колекціонера  Олександра Борисовича Ільїна, якому 4 квітня 2018 року  виповнилося б 98 років.

 

Джерело: Кіровоградський обласний краєзнавчий музей

Просмотров (38)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *