Дивний Бог во святих Своїх.

Історія ікони Божої Матері «Достойно єсть» (святкування Її 24 червня) пов’язана з появою відомого піснеспіву “Достойно єсть”. Переказ Святої Гори Афон оповідає про подію X століття, що сталася в одній з печер неподалік від Кареі – столиці Афона. Послушник почув стукіт у двері і, відчинивши, побачив незнайомого інока. Він прийняв його по-християнськи і під час молитви до Богородиці обидва звернулися до Її іконі «Милуючої», і стали співати пісню святого Косми Маковського: «Честнейшую Херувим и Славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую сущую Богородицу Тя величаем». Незнайомець зауважив, що у них по-іншому оспівують Божу Матір, додаючи слова: «Достойно есть воистину блажити Тя Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную и Матерь Бога нашего». Під час співу ікона Богоматері засяяла небесним світлом. Здивований послушник попросив гостя записати цю пісню. Пергаменту і чорнила в келії не виявилося, тоді гість узяв кам’яну плиту і перстом накреслив слова. Камінь розм’як, як віск, під рукою співака. Закінчивши писати, він сказав: «Відтепер так співайте і ви, християни». Гість назвався Архангелом Гавриїлом і зник як блискавка. Ікона, біля якої співали архангел і послушник, разом з назвою «Милуюча» отримала інше – «Достойно єсть».

І тепер вся Церква оспівує Богородиці пісню, принесену Архангелом Гавриїлом, а на іконі «Достойно єсть» – перед якою вона прозвучала вперше – зображується сувій з написаним гімном … Також в цей день Свята Церква відзначає пам’ять апостолів Варфоломія і Варнави. Апостол Варфоломій з числа 12, інакше називається Нафанаїлом. За зішестя Святого Духа апостолам Варфоломію і Пилипу випав жереб йти на проповідь до Сирії і верхньої Азії. Апостол Пилип в цей час проповідував в Лідії і Мізії, жорстокому і непохитному народу. Варфоломій отримав наказ йти на допомогу до Пилипа. Разом вони розділили праці і страждання, їм допомагала діва Маріамна, сестра Пилипа. За свою проповідь апостоли були повішені язичниками на хресті. Почався землетрус, земля поглинула правителя міста, жерців і безліч народу. Інші злякалися і кинулися знімати апостолів з хреста. Варфоломій був підвішений невисоко і його зняли скоро. Апостол же Пилип прийняв мученицький вінець. Варфоломій з Маріамною стверджували християнську віру в Індії. Тут апостол перевів для індійських християн Євангеліє від Матвія. У Вірменії він силою Божою зцілив від тяжкої недуги дочку царя Полімея. Після цього цар та весь дім його увірували в Христа і прийняли Хрещення. Приклад царя підтримали також вельможі і безліч народу. Жерці, які бачили все це, розгнівалися на апостола і намовили брата царя погубити святого. Той, схопивши апостола, піддав його мукам і потім розіп’яв на хресті. Апостол, висячи вниз головою, не переставав навчати народ. Мучитель наказав здерти з апостола Варфоломія шкіру і відрубати йому голову. Це сталося на території сучасного міста Баку.

Апостол Варнава народився на о. Кіпр і здобув освіту в Єрусалимі. Господь обрав його в число 70 Своїх учнів. За дорученням апостолів св. Варнава ходив в Антіохію для затвердження віри. Він проповідував також на

Кіпрі разом з апостолом Павлом, і можливо першим благовістив в Римі. У місті Медіолані (Мілана) апостол Варнава заснував єпископський престол. Близько 62 р на Кіпрі апостола Варнаву побили камінням язичники. Так закінчилося земне життя апостолів Христових. Але їх проповідь Євангелія, їх служіння Богу і Церкві триває із століття в століття.

У Благовіщенському соборному храмі міста святої праведної Єлисавети є благодатний список з афонської ікони «Достойно єсть». Він написаний в 2014р. на Святій Горі Афон, освячений біля чудотворної древньої ікони і у інших святинь афонських монастирей. Ця ікона, як і багато інших грецьких і афонських ікон є благословіння всесвітньо відомих обителей нашому місту і підтвердження, що в ньому живуть багато християн, які дійсно «вшановують Бога, дивного у святих своїх». Адже ім’я Єлисавета перекладається як «та, що шанує Бога» і ми всі наближаємося до важливої дати в історії обласного центру – дня його заснування (18 червня / 1 липня по н.ст.).

Протоієрей Євгеній Назаренко.

Просмотров (98)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *