Пасха Христова. Прорив в Царство Боже.

Іісус Христос, прийшовши на землю, став причетний до всього, що складало долю людини, включаючи і принесену Ним смерть. І зійшовши потім в безодню боговідступництва, в пекло, він заповнив її (долю людини) життям вічним, світлом невмирущим. І з того часу смерть скасована. Тепер ми її називаємо успінням, тимчасовим сном. І по смерті своїй тепер ми йдемо не в ту ж безодню, а до Бога, що нас полюбив. І в Його любові ми не можемо сумніватися, коли знаємо, чого ця любов Богу коштувала: життя Христа. Зневажений людьми, залишений учнями, пізнавши жах Гефсиманського саду, Син Божий знав, що на нього чекає смерть . І Він прийняв цю смерть і воскрес, щоб наочно довести нам реальність нашого спасіння, щоб показати нам, що наше спасіння залежить від суду Божої Любові. Тому і нам все своє земне життя треба зробити живою вдячністю – так любити кожну людину, як її полюбив Бог – за всяку ціну до кінця. І цим ми засвідчимо на ділі свою вірність Богу, Його Воскресінню, вічному життю. Дай Бог, щоб зійшов після полудня за молитвами Єрусалимського патріарха Благодатний вогонь 7 квітня, у Велику Суботу, в день Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Адже 8 квітня в цьому році Світле Христове Воскресіння. Великдень.

Радість велика і невимовна! «Ныне вся исполнишася света: Небо и земля, и преисподняя».

«Воскресения день, просветимся, люди, Пасха, Господня Пасха! От смерти бо к жизни и от земли к Небеси, Христос Бог нас приведе, победную поющая» -співається в храмі Божому.

Христос Воскрес! І для всього всесвіту почалася дійсна весна, світлий, радісний ранок нового життя.

Воскресіння Христове – найвеличніше християнське свято. Це є Свято свят і Торжество з торжеств. Великий день Православного Сходу – свято Воскресіння Христового триває цілий тиждень, і служби в цей час відбуваються особливі, більш урочисті, ніж в усі інші святкові дні … Сама Пасхальна служба починається опівночі з суботи на неділю; вся вона сповнена духовної радості і тріумфу. Вся вона – урочистий гімн Світлого Христового Воскресіння, примиренню Бога і людини, перемозі життя над смертю.

Христос Воскрес! – Воістину Воскрес! – Весь світ матеріальний і духовний (Земна і Небесна Церква), видимий і невидимий світ торжествує і радіє, зливається з вічним життям Царства Небесного.

Богослужіння Світлої седмиці здійснюється при відкритих Царських Вратах – в знак того, що тепер Воскресінням Христовим відкриті для всіх врата Царства Божого. Радість Великодньої ночі – це прорив в Царство Боже, початок нескінченної радості раю.

Потрібно обов’язково побувати в ці світлі дні в храмі, поставити за здоров’я і за упокій свічки, щоб випросити благословення Боже на наступний рік. Навіть відспівування на цьому тижні відбувається по особливому великодньому чину, бо спочилі в дні Світлої седмиці мають велику милість від Бога.

Весь тиждень дзвонять дзвони, щодня відбуваються хресні ходи навколо храмів із запаленими свічками, що символізують хід дружин-мироносиць до Гробу Христа Спасителя.

А 12 квітня, на п’ятий день після Благовіщення, в Світлий четвер – спогад Зустрічі (Стрітення) Діви Марії і праведної Елисавети, матері Іоанна Хрестителя (Євангеліє від Луки). Це свято, яке зазвичай переноситься на п’ятницю Світлої седмиці, особливе не тільки для Єрусалиму, але і для нашої землі. Адже саме в честь цієї євангельської праведної Єлисавети була 264 роки тому названа земляна військова фортеця, а потім і місто Єлисаветград.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Господи, нехай воскресне і місто святої Єлисавети. З найголовнішим святом, дорогі брати і сестри!

Протоієрей Євгеній Назаренко.

Просмотров (34)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *