Любов та добрі справи.

Христос воскрес!

Третя неділя після Пасхи (в цьому році 30 квітня) називається неділя святих жон – мироносиць. Це ті учениці Іісуса Христа, які на третій день вранці прийшли до гробу Вчителя з ароматами і запашним миром для помазання Його тіла.

Між мироносицями у всіх євангелістів перед усіма згадується Марія Магдалина, з якої Господь вигнав сім бісів; за нею – інша Марія, матір апостола Якова й Йосипа; Саломія, матір апостолів Якова та Іоанна Богослова; Іоанна, дружина Худзи урядника Іродового, Сусанна і Марфа з Марією, сестри Лазарєви.

Всі вони настільки щиро були віддані Господу Іісусу Христу, що служіння Йому вважали вищим своїм обов’язком і найбільшим щастям; всі вони, крім Марфи і Марії, були супутницями Іісуса Христа під час подорожі Його по Іудеї та Галілеї з проповіддю про Царство Боже. Вони вчилися у Нього вірі і святому життю, і, володіючи достатніми життєвими засобами, служили Йому і апостолам в земних потребах від маєтків своїх. Коли згодом вони побачили, що їх Божественний Учитель засуджений на хресну смерть, вони не залишили Його, подібно деяким апостолам, які розбіглися в страху і сум’ятті, а проводжали Його з гіркими сльозами на Голгофу. Їх віра і любов до Нього не тільки не похитнулися, але ще більш зросли і зміцнилися. Ніхто і ніщо не могло віддалити їх від Божественного Страждальця. Померкло сонце, коливалася земля, але слабкі тілом і сильні любов’ю святі жінки разом зі скорботною Матір’ю Іісуса і з улюбленим учнем Господа Іоанном стояли у Голгофи поблизу хреста. Вони не боялися за своє настільки явне співчуття до засудженого Іісуса Христа піддатися неприємностям від своїх співгромадян, образам від грубих воїнів. Вони разом з Никодимом і радником Йосипом Аримафейським (їх пам’ять теж в неділю жон-мироносиць) поховали в новій печері тіло свого Божественного Вчителя.

І в нагороду за полум’яну любов святі жінки-мироносиці удостоєні були великої честі стати першими, кому з’явився Воскреслий Іісус Христос (спочатку Марії Магдалині, а потім іншим жінкам-мироносицям) і першими провісницями найважливішої і радісної в світі істини: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував! »

Звершуючи святкування на честь святих жон-мироносиць, Свята Церква вчить нас наслідувати приклад їх любові і старанності до Іісуса Христа, Який тепер вже не в труні, а на престолі слави з Отцем і Духом, вчить принести Йому не миро і аромати, як похованому, а справи, які прославляють Його ім’я, справи милосердя, а також ревну старанність до церковного богослужіння і величної красоти Його храмів.

Особливо згадаємо в ці дні наших любих бабусь і прабабусь, які зберегли православну віру в безбожний час, таємно хрестили дітей і онуків, молилися вдень і вночі за своїх чоловіків і синів, котрі воювали на фронтах Великої Вітчизняної війни, самовіддано трудилися на благо батьківщини в атеїстичні часи. Адже саме ті «білі хусточки» захистили і зберегли для нащадків православну віру і благочестиві звичаї предків.

Жінки, і не тільки дворянських, священицьких та купецьких родин, добровільно займалися благодійністю, допомагали бідним і хворим. Згадаймо Товариство Червоного Хреста і Єлисаветградського сестринства, яке діяло в нашому обл. центрі в кінці XIX- на початку XX століть. У будівлі, де разом перебували ці істинно християнські організації, була домова церква на честь жони-мироносиці святої рівноапостольної Марії Магдалини. Будівля і церква богоборцями зруйновані.

Але великі приклади Любові, милосердя і добрих справ не загубилися в минулому.

І так би хотілося, щоб кожна православна сім’я особливо вшанувала цей день, як його шанували наші предки. Ми всі з особливою любов’ю і пасхальною радістю привітали б своїх матерів, дружин, сестер і дочок, наповнили б цей тиждень (всю седмицю дружин-мироносиць) справами добра і милосердя.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Протоієрей Євген Назаренко.

Просмотров (37)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *