День святої Ольги.

24 липня Свята Церква прославляє Велику руську княгиню святу рівноапостольну Ольгу, в Святому Хрещенні Єлену. Прославляє бабусю Хрестителя Русі – рівноапостольного Великого князя Володимира. Цей день є іменинами (день імені) всіх християнок, що носять ім’я цієї великої руської святої.

Стародавні літописи говорять, що Ольга була слов’янкою з Псковської землі, відрізнялася красою, світлим високим розумом і духовною чистотою. Св. Ольга була дружиною великого князя Київського Ігоря. По смерті свого чоловіка, виконуючи язичницький звичай, вона жорстоко помстилася вбивцям чоловіка – древлянам, і так як син її Святослав був ще малий, взяла на себе тягар державного служіння. Управління її Руссю відрізнялося мудрістю, милосердям і порядком. Але не тільки зміцнення державності і розвиток господарства привертали увагу великої княгині. Ще більш нагальним уявлялося їй докорінне перетворення релігійного життя. В 945р. Ольга з метою релігійного паломництва і дипломатичної місії вирушила до Царгороду. Її вразила велич християнських храмів і зібраних в них святинь. І серце мудрої Ольги відкрилося святому Православ’ю.

Таїнство Хрещення княгиня Ольга прийняла в Константинополі, приблизно в 957р., причому патріарх благословив її хрестом з написом: «Земля Руська була відроджена для життя з Богом хрещенням блаженної Ольги». Відтепер Ольга ступила на важкий шлях апостольського служіння, ставши носієм духовного вогню. Викорінюючи язичництво на своїй землі, Ольга спорудила храм в ім’я святителя Миколая над могилою першого християнського київського князя Аскольда і багато інших церков. На жаль, син Ольги Святослав, а разом з ним військові і державні діячі Києва відмовилися приймати християнство, але трьох онуків своїх вона виховала по-християнськи. Перед самою смертю велика княгиня Ольга передбачила звернення Русі до Христа. Померла вона 24 липня (н.ст.) 969р. і була похована за всіма християнськими звичаями.

Народна поголоска з давніх часів називає святу княгиню Ольгу « матір’ю християнства на Русі». В одному з літописів сказано про неї: «Вона перша увійшла в Царство Небесне від Русі. Її славлять всі сини руські, бо й після смерті вона молиться Богу за Русь ».

В цей же день, 24 липня ,Свята Церква згадує чудо великомучениці Євфимії всехвальної, ним же Православ’я було затверджене. Під час IV Вселенського Собору (451р), православні та єретики не могли дійти згоди щодо вчення, про яке міркували на Соборі. Тоді вирішили написати сповідання віри, православне і єретичне, і, поклавши те й інше в труну св. Євфимії, просити Бога, щоб Він вказав через неї, яке сповідання правильне. Так і зробили; гробницю запечатали – і що ж? – після трьох днів молитви труну відкрили, і всі побачили, що свята тримала в руці список православного віросповідання, а єретичний лежав біля ніг її, і вона, як жива, підняла руку і вручила список патріарху … Тоді єресь була засуджена і багато

з єретиків прийняли православне вчення. Так було і так буде! Тільки б нам не відпасти від віри Христової!

З іменинами всіх християнок, що носять ім’я святої рівноапостольної княгині Ольги! І на прикладі святої Ольги будемо завжди пам’ятати, що для всіх нас, православних Київської Русі, значить бабуся-християнка, мудра і віруюча. Що можуть дати онукам молитви до Бога наших бабусь!

І будемо готуватися до дня пам’яті її онука, святого рівноапостольного князя Володимира. В день його пам’яті, з ініціативи покійного предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Володимира (Сабодана) вже кілька років святкується День Хрещення Київської Русі. Наше державне і народне свято!

Протоієрей Євгеній Назаренко.

Просмотров (94)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *