Святкування Казанської ікони Пресвятої Богородиці

4 жовтня Православна церква відзначає день явління Казанської ікони Богородиці. Каза́нська іко́на Бо́жої Ма́тері — одна з найбільших святинь Православної Церкви. Казанська ікона Богородиці є однією з найвідоміших і найшанованих ікон Божої Матері теж на теренах Східної Європи. Вона з’явилася в 1579 року під час царювання Іоана Васильовича — IV, в Казані, при Московському митрополиті Антонії та Казанському архиєпископі Єремії, для укріплення віри Христової серед магометан, які населяли Казанське царство, дев’ятирічній дівчинці Мотроні. Богородиця наказала їй сповістити духовну і світську владу міста, щоб вони взяли ікону Її з глибин землі, і вказала саме місце на пожарищі згорілого будинку батьків дівчини, де і перебувала ікона. Так чудесно була явлена ще одна ікона Пресвятої Богородиці.

28 серпня 2004 року голова папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Вальтер Каспер передав патріархові Московському і усієї Русі Алексію II шанований список XVIII століття Казанської ікони Божої Матері, що багато років тому залишив межі Росії й 11 років зберігався у покоях Папи Римського Івана Павла II. Урочиста церемонія відбулася в Успенському соборі Московського кремля після Патріаршого богослужіння на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці.

У Свято-Благовіщенському храмі напередодні було звершене урочисте Всенічне бдіння, перед яким із архіву краєзнавчого музею міста святої Єлисавети до храму пребула ікона 18 століття, а на ранок відбулася святкова Божественна Літургія. Потім на заупокійних молитвах особливо поминався митрополит Нестор (Анісімов)( митрополи́т Кіровогра́дський і Микола́ївський (22 листопада 1885, м. В’ятка — 4 листопада 1962, Москва) — архієрей Російської православної церкви та її Українського екзархату, камчатський місіонер. Хіротонісаний у єпископа 1916. Очолював Камчатську, Харбінську, Новосибірську єпархії Російської православої церкви та Кіровоградську єпархію Українського екзархату.). Далі був звершений молебінь з особливими проханнями до Господа на початок добрих справ, а також о 12.00 був звершений водосвятний молебінь з акафістом Божій Матері перед її іконою “Казанська”.

Просмотров (68)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *