Богослужіння і Хресний хід навколо Кіровограду в День заснування міста

1 липня 2015 р., по благословенню Високопреосвященнійшого Іоасафа, архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського, у місті Кіровоград відбулися урочистості присвячені дню заснування Фортеці Святої Праведної Єлисавети, яка з плином часу перетворилася у місто Єлисаветград.
Розпочалось святкування зранку в Кафедральному соборі на честь Різдва Пресвятої Богородиці. За участі духовенства нашого міста було відслужено молебень з акафістом на розспів Божій Матері. Після цього відбулась святкова соборна Божественна літургія, яку очолив настоятель Благовіщенського храму м. Кіровограда прот. Євгеній Назаренко. За богослужінням співав хор духовенства. Під час Літургії були вознесені особливі молитви за мир в Україні. В кінці служби з проповіддю до прихожан звернувся прот. Євгеній Назаренко. Він привітав усіх з визначною подією для нашого міста Днем його заснування, а також розповів про те, як саме це відбувалось. Фортеця Святої Єлисавети стала основою міста Єлисаветграду і саме 1 липня (18 червня за старим стилем) у 1754 році, після відслуження молебну, розпочалось її будівництво. Батюшка наголосив також, що наше місто знаходиться під особливим покровительством святої праведної Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя.
Після завершення Божественної літургії відбувся особливий Хресний хід навколо нашого міста на чолі з настоятелем Благовіщенського храму прот. Євгенієм Назаренко, священнослужителями Кафедрального собору, духовенством Свято-Єлисаветинського чоловічого монастиря та священиками Єпархіального відділу по взаємодії з військовими силами. Багато віруючих людей взяли участь у цьому дійстві. Всі разом вирушили на автобусах по окружній дорозі, прохаючи в своїх молитвах Божого заступництва Єлисаветграду та всій нашій країні. Було чотири зупинки біля поклінних хрестів в різних кінцях міста, де всі учасники Хресної ходи збиралися і єдиними устами молилися за наше місто та за мир в Україні. Також і по дорозі в автобусах віруючі серця безперестанно підносили молитви, акафісти та піснеспіви.
О 13-й годині відбувся молебень біля поклінного хреста на Фортечних валах, де колись знаходився перший храм Єлисаветграда на честь Святої Тройці. А після цього з іконами віруючі люди пройшлися до хреста біля Лікарні Святого Луки, де разом з медперсоналом і працівниками знову і знову просили милостивого Бога мирного неба і заступництва за всіх православних людей. В завершення святкування батюшки помазали всіх віруючих освяченим єлеєм та окропили Святою водою.
Щиро дякуємо ПАТ “Кіровоградграніт” за надання автобусів, на яких і була звершена Хресна Хода навколо нашего міста!

Просмотров (126)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *