28.04.2015р.

Ікона Божої Матері “Єлесаветградська”

28 квітня а наш обласний центр,в місто історично назване на честь святої праведної Єлисавети, матері Іоана Хрестителя, прибула благодатна ікона Божої Матері написана в Свято-Пантелеймоновому монастирі на Святій горі Афон (Греція).
Це особливе благословіння Афону для всіх православних нашої малої Батьківщини тому, що нова афонська ікона є списком древнього чудотворного образу Пресвятої Богородиці, котрий з початку XlX століття знаходився в Успенському Кафедральному соборі Єлисаветграду. В історії XIX – XX століття, цей святий образ місцевого почитання, відомий як ікона Божої Матері “Єлесаветградська”. Назву іконі дали по назві міста в котрому образ прославився Божими чудесами і випадками благодатної допомоги. В 20 – х роках минулого століття ця святиня, як і багато інших пропала або ж була знищена богоборцями – більшовиками. І тільки з середини 90 – х років по знайденому малюнку ікону відтворили і почали писати списки для наших православних храмів.
В написанні афонського образу Божої Матері “Єлисаветградська” є Божий промисил і Боже благословіння для нашої землі, щоб наші співвітчизники земляки – християни не відмовлялися від імені праведної євангельської Єлисавети, матері Іоана Хрестителя…
І знову хочеться відкрити Євангеліє від апостола Луки і прочитати про те, як після благої вісті від архангела Гавриїла, Діва Марія відразу поспішила з Назарету до селища “Горняя”, що біля Єрусалиму, зайшла в будинок священика Захарії і привітала праведну Єлисавету…
Афонська ікона Божої Матері “Єлисаветградська” знаходиться в Благовіщенському храмі обласного центру. Божа Мати знову приходить до нас через Свої благодатні образи і благословляє, і закликає всіх нас до єднання, до миру та любові.
В середу, 29 квітня, в соборному храмі Благовіщеня Пресвятої Богородиці була відслужена Божественна літургія, приурочена прибуттю і зустрічі святині. А після відбувся соборний молебень с акафістом Божій Матері перед її іконою «Єлисаветградська». Очолив молебень настоятель протоієрей Євгеній Назаренко в сослужінні кліриків храму: протоієрея Олександра Хомича та ієрея Іоанна Верескуна. Також в цей день відзначали день Ангела прихожани храму, які носять ім’я Ірина і день народження чтець Алла Вишневецька та працівник храму Анна Шмалько. По закінченню молебну від священства та прихожан настоятель отець Євгеній поздоровив зі святом жінок – іменинниць та ювілярок, вручив кожній букет квітів і пакетик с подарунками.
Христос воскрес! Воістину воскрес!

Протоієрей Євгеній Назаренко

Просмотров (192)