01.03.2015р.

Хресна хода за мир в Україні

1 березня 2015 р., у першу неділю Великого посту, Його Високопреосвященство архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф очолив Божественну літургію святителя Василія Великого у Кафедральному соборі на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Правлячому архієрею співслужило духовенство собору.
Після читання Євангелія Владика Іоасаф звернувся до прихожан з проповіддю.
Перша неділя Великого посту називається Неділею Православ’я, від того, що в цей день звершується Торжество Православ’я, яке було встановлене в першій половині ІХ ст. в пам’ять остаточної перемоги Церкви над всіма єресями, які її хвилювали. А особливо над останньою з них – іконоборчою, осудженою на 7-му Вселенському Соборі. Установлення Торжества зв’язано з подіями Константинопольського собору 843 р., котрий був скликаний благочестивою імператрицею Феодорою у Візантійській імперії.
В той час, після утвердження православного вчення, відбувся хресний хід з багатьма іконами в першу неділю Великого посту. І з тих пір щорічно Церква святкує своє Торжество, згадуючи славну перемогу віри православної над єретичними вченнями. З Греції чин Православ’я перейшов разом з християнством і в нашу Церкву.
По завершенні літургії Владика Іоасаф очолив особливий молебень – Послідування Неділі Православ’я (або чин Торжества Православ’я). Він включає в себе читання «Символу віри», виголошення «Вічної пам’яті» усім захисникам Православ’я, проголошення «многоліття» всім Предстоятелям канонічних Православних Церков та піднесення молитвослів’я за Святу Церкву. Зокрема, цього дня згадуються всі ті, хто зміцнював православну віру протягом багатьох століть і ті, хто сьогодні звершує своє служіння і свої подвиги заради поширення віри Христової.
Після закінчення Божественної літургії і чину Торжества Православ’я, від Кафедрального собору на честь Різдва Божої Матері до Благовіщенського храму відбувся хресний хід, приурочений дню Торжества Православ’я з піднесенням особливих молитов за мир у нашій країні. В хресній ході взяло участь все духовенство міста Кіровограда та велика кількість віруючих православних людей. Священнослужителі несли ікони Божої Матері «Благовіщення» та «Єлисаветградську», а також образ святої праведної Єлизавети, матері Іоанна Хрестителя – духовної покровительки нашого міста та ікону місцевшановуваного святого – блаженного Даниїла Єлисаветградського. Під час хресної ходи кількість людей все збільшувалась, линули піснеспіви і молитвослів’я до Господа та Божої Матері.
По прибуттю до храму Благовіщеня Богородиці священнослужителі та віруючий люд вщент заповнили храм. Високопреосвященійший архієпископ Іоасаф звернувся до всіх з вітальним словом. Після цього відбувся молебень до Богородиці, під час якого лунали молитви за мир в Україні.
На закінчення Владика знову звернувся до учасників ходи з проповіддю, розповівши про істинність Православної віри, яка вже більше тисячі років квітне на нашій землі, яку сповідували та боронили (іноді навіть ціною власного життя) наші батьки, діди та прадіди. І наш обов’язок берегти її, адже саме вона являється духовною основою нашого народу.
Особливо ревні прихожани продовжили свій духовний подвиг та на чолі з настоятелем Благовіщенського храму прот. Євгенієм Назаренко вирушили на автобусах по окружній дорозі, щоб з хресною ходою об’їхати й все наше місто, прохаючи в своїх молитвах Божого заступництва Кіровограду-Єлисаветграду та всій нашій країні. Закінчилась хресна хода близько 18-ї години молебном біля поклонного хреста на Фортечних валах, де колись знаходився один із перших храмів Єлисаветграда на честь Святої Тройці.

Просмотров (99)