15.10.2014р.

Високопреосвященніший архієпископ Іоасаф звершив Божественну літургію для молоді

15 жовтня з благословення Високопреосвященнішого архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа в місті Кіровограді відбулась особлива святкова та значуща подія. У Благовіщенському храмі Кіровограда була звершена Божественна літургія для молоді – студентів та викладачів “Кіровоградського інституту державного та муніципального управління Класичного приватного університету”, який на свято Покрови Божої Матері святкує День свого заснування.
Святкове богослужіння очолив Високопреосвященніший архієпископ Іоасаф. Владиці співслужили: настоятель Благовіщенського храму прот. Євгеній Назаренко, голова Молодіжного відділу прот. Діонісій Буренко, голова Свято-Успенського духовно-просвітницького центру прот. Сергій Новак та духовенство Кіровограду.
Особливо урочистого та молитовного настрою у богослужіння привнесло виконання піснеспівів хором священиків Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці.
За літургією значна частина викладачів та студентів ВУЗу причастилась Святих Христових Тайн.
Після завершення літургії владика Іоасаф звернувся з вітальним словом до присутніх, зазначивши: «Дорогі брати і сестри, шановні «учащие и учащиеся»! Сердечно вітаю всіх вас зі святом – Днем заснування вашого навчального закладу. Відрадно, що святкування до дня заснування ВУЗу розпочинається саме з молитви. З молитви у цьому прекрасному Благовіщенському храмі, який є візитівкою нашого міста.
Вітаючи вас, я хотів би наголосити на тому, що при підвищенні рівня своєї освіченості та культури, ми повинні дбати не меншим чином й про свою духовність. Доброю помічницею у справі духовного становлення людини є Церква, яка, як турботлива Мати, з любов’ю піклується про всіх своїх дітей. Наш Господь є Досконалим. Людина, як істота, котра створена Богом за Його образом та подобою, також покликана до досконалості. І храм – це саме те місце, де людина може зустрітися зі своїм Творцем та стати кращою. Спів хору, служіння та проповідь священика, церковна архітектура наповнені духовним змістом, який насолоджує та вдосконалює нашу душу.
Ісус Христос у період свого земного життя проповідував, що «Царство Його не від світу цього» (Ін. 18, 36). А це означає, що Церква покликана піклуватися не про земні речі, а про людську безсмертну душу. Святитель Кипріан Карфагенський говорить: «Кому Церква не Мати, тому Бог не Батько». В храмі людина стає слухняною Божою дитиною, що спонукає її до морального життя. А моральний громадянин – це ще один гарант розквіту та процвітання нашої держави.
Спаситель заповідував своїм учням звершувати проповідь по всьому світу: «Ідіть та навчіть всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа» (Мф.28, 19). І відрадно, що з мого благословення священики нашого міста та єпархії звершують місіонерське служіння в навчальних та освітніх закладах нашого регіону. Приємно бачити, що інтелектуальне пізнання Бога та розуміння Його слів студентами та учнями на університетських парах та шкільних уроках звершується разом з практичними сторонами християнства: постом, молитвою, а найголовніше, участю в Євхаристії в період храмового богослужіння.
Бажаю всім вам, дорогі викладачі, Господнього благословення в справі виховання нашої молоді, а вам, шановні студенти, Божої допомоги та успіхів у навчанні».

Ректор «КІДМУ КПУ» Литвин І.І. подякував Владиці Іоасафу за звершення урочистої служби, головними учасниками якої стали люди, які безпосередньо мають відношення до очолюваного ним закладу: «Щиро дякуємо Вам, Ваше Високопреосвященство, за чудову можливість стати учасниками Архієрейської служби саме в день святкування заснування нашого ВУЗу. В житті нашого університету було декілька чудес. Одне з них – це Ваш Архіпастирський візит та благословення на початок нового навчального року. Сьогодні для нас також чудо. Ми були присутні на Літургії, яка саме для нас була звершена повнотою Церкви, оскільки службу очолив архієпископ. Ми і надалі розраховуємо на Вашу співпрацю з нами та просимо Ваших святительських молитов за наш навчальний заклад. Многіх та благіх Вам літ, шановний Владико».
Після богослужіння всі учасники Літургії зібралися у приміщенні недільної школи та розділили святкову трапезу.

 

Просмотров (32)